Tek delikten üç ameliyatla bir ilke imza attılar


Ankara’daki Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, ‘Single Port’ yöntemiyle tek delikten üç ameliyat aynı seansta yapıldı. Ameliyat ekibinden Doç. Dr. İlknur İnegöl Gümüş, operasyonun dünyada ilk olduğunu söyledi.



ntvmsnbc

Halk arasında kansız, bıçaksız ya da kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopi ile yapılan ameliyatlarda gelişmeler birbirini izliyor. CİHAN haber ajansından Kılıç’ın haberine göre, değişen teknolojiye bağlı olarak gelişen cihazlar sayesinde kolaylaşan cerrahi operasyonların son örneği Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yaşandı. Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’na bağlı hekimler, Single Port diye adlandırılan cerrahi yöntem ile tek delikten üç ameliyatı aynı seansta yapmayı başardı. 
İDRAR KAÇIRMA, MYOM VE KİST OPERASYONU 
Türk hekimler, bu operasyonla dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Operasyonla ilgili bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur İnegöl Gümüş, “İdrar kaçırma şikâyeti bulunduğu için ameliyat olması gereken bir hastamıza dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemle operasyon yaptık. Tek delikten uyguladığımız teknik ile idrar kaçırma operasyonunun yanı sıra, rahimde myom ve yumurtalık kisti ameliyatlarını da gerçekleştirdik. Bu yöntem hem fiziksel hem de ruhsal olarak hastayı olumlu yönde etkilemektedir” dedi. 
ULUSLARARASI KONGREDE ÖDÜL KAZANDI 
Laparoskopik ameliyatların açık ameliyatlara göre birçok avantajı olduğunu da vurgulayan Doç. Dr. İnegöl, “Hastanın ameliyat sonrası kısa zamanda hastaneden taburcu olması, daha az kan kaybı, daha az ağrı, yara izi olmaması gibi estetik avantajlar, kısa zamanda iyileşme süreci, eski sağlığına kavuşma döneminin kısalması ve daha hızlı gündelik yaşama adapte olabilme gibi birçok avantajları bulunuyor” şeklinde konuştu. 

Yorumlar